Българка създаде международен конкурс във Виена

LJUBA-WELITSCH-FOTOS-05За две години в надпреварата са участвали повече от 100 млади таланти от 27 страни на всички континенти

Магдалена Гигова

Южноафриканката с парижки адрес Зандиле Мзази спечели второто издание на конкурса за оперни певци „Люба Велич" във Виена, който носи името на българката покорила света със своята Саломе и безспорна звезда на Щатсопер в австрийската столица. (Един от куриозите за нашата певица е, че когато тя е първа сила на Метрополитън опера в Ню Йорк Мария Калас иска да стане член на трупата. Директорът на оперния театър заявава „Защо ни е Калас, след като имаме Велич?!". Гъркинята се разлютява и подава иск, съдът да прецени коя е по-талантлива. Българката печели делото.)

Rori’s Finest Sweets - сладкарски бутик в центъра на Виена

RORIS-6Ореховки, малки пайове, еклери и много други съблазнителни сладкарски изделия предлага Rori's Finest Sweets - бутикова сладкарница в ситито на Виена (Köllnerhofgasse 2, при Lugeck). Производството на която се фокусира върху традиционното сладкарство на Франция.

С изключителна любов към всички правила на френското сладкарско изкуство, деликатесите тук като торти, сладкиши, шоколадови изделия и много други са направени на ръка.
"Искате ли сами да опитате? В нашите курсове ще откриете основите и тайните на сладкарското производство. Или желаете да празнувате с нас?

Дали в сладкарницата, в пекарната или на празника – ние винаги ще се радваме да ви видим "- казва Рошел Сариков, собственикът на сладкарницата-бутик.

Изложба живопис

KOMSCHIN-IZLOZHBA-01Един от големите български художници Димитър Митов-Комшин, който има какво да каже, го прави чрез прекрасните си живописни платна в своята единадесета самостоятелната изложба на Шипка. 6, в София.

Този художник поема предизвикателството да покаже, че всички жанрове, техники и стилове са еднакво важни, да се намери подходящия начин, за да се разкаже чрез визуалното изкуство нещо значително на публиката. Това могат да бъдат импресионистични моменти, експресионистични схващания и отразяване на тяло и дух или естетически ориентирани живописни експерименти. Всичко това създава създава многообразието на тази великолепна изложба.

Старият дом

MARIA-ROMANOVA-domМария Роман Радушева

Помня старата, родната къща.рият дом
Свидни спомени тука ме връщат.
Блясва слънце във стъклата.
Скръцва с панти ръждива врата.
Храсти от рози пълзят по стените.
Тук на детството мирисът скрит е.
И ухае детството мое на орехи,
сладки и на мокри шибои.
Виждам мама и баба ми.
Чувам дядова приказка.
Вече няма ги моите близки.
Весели, шарени дните се връщат,
с морски залез и бриз ме прегръщат.
По лицето неволно се стичат сълзи.
Недалече зад мен и морето тъжи.

БЪЛГАРИЙО, ЗА ТЕБЕ ТЕ УМРЯХА!

ЗАГИНАЛИ ЗА РОДИНАТАВиена  -  2013

Основен мотив на посещението ми във Виена през август 2013 г. беше да потърся нови свидетелства за дейността и живота на Стефан Чаталов, както и да открия неговия паметник.

Освен това, още две години преди моето посещение, моята позната Сашка Журков, журналист и издател на двуезичния вестник ВИЕНА ДНЕС, който излиза в цветен печат един път месечно, ми беше изпратила няколко снимки от посещението и с бай Ангел Ангелов ( българин, градинар , живял дълги години във Виена, светла му памет †) на неизвестен гроб и паметник на седем български офицери, погребани в Централните виенски гробища, в периода 1912 – 1918 год.

Международен панаир на занаятите и изкуствата - Варна

Уважаеми дами и господа,

От 1 до 21 Август 2014 г. във Варна ще се проведе най- голямото арт изложение в България - Международния Панаир на занаятите и изкуствата. През 2014 година Панаирът ще се проведе за осемнадесети път.

Организатор на Панаира е Асоциация „Булгарика”- Асоциация за съхранение и развитие на българското изкуство. Асоциацията е регистрирана културна организация към Министерство на културата на РБ.

Вълнуващо и интригуващо. „Нощни телефонни разговори" – музикална монодрама

nostni-razgovoriС минимални средства – малък декор и още по- малък състав – една певица, една говорна роля и един пианист- пиесата кара публиката да забрави, че седи в театъра повече от час. Композитор и автор на текста е българинът Нико Ворон. Работата му е смес от театрален текст и опера за един солист. Творбата е подчертано минималистична и заедно с това – богата на музикални форми и стилове, чувства и вълнуваща фабула. Зрителят може да се наслади на една изключително богата на изживявания вечер.

Театрално представление в Българския културен институт

broj-5-2014-theater-1Театрално представление на 25.06.2014 в Българския културен институт - Дом Витгенщайн, 1030 Виена, Паркгасе 18

Х О Р О В О Д по Вернер Шваб или Очарователният Хоровод по Хоровода на очарователния господин Артур Шницлер

Превод:  Владко Мурдаров
Режисьори:  ас. д-р Ася Иванова и Деляна Попова;
Музика:  доц. д-р Георги Арнаудов;
Редизайн костюми:  Първолета Иванова