УЧИЛИЩЕТО Е ИЗВОР НА ЖИВА ВОДА…

Janka-Takeva-interviewИнтервю на журналиста Георги Николов с Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители:

Госпожо Такева, живеем във време на раздирано от проблеми общество. Как на този фон се вписва днес българското училище? Можем ли да твърдим, че като институция то и сегашната младеж са взаимно съвместими?

Дълбоко съм убедена, че утвърдени в миналото национални ценности са актуално трансформирани ценности и на днешните млади хора. Всяко поколение израства с ценностна система, приспособима към условията, в които живее. Твърдо вярвам, че съвременните млади хора, които знаят какво искат от себе си и от живота, имат и отношение към образованието, към обществените, социалните и политическите проблеми. Много научни работници изследват приоритетните фактори при формирането на ценностната система и възпитанието на младите хора. Водят се научни дискусии за ролята на семейството, което вече и в България губи значимостта си като фундаментална социална единица. Близо 51% от децата в българското училище - от детската градина до XII клас, са с непълни семейства. Причините за това са много. Съвместното съжителство бе въведено законодателно, а то крие своите рискове. Много деца, особено от рисковите семейства, се водят като извънбрачни поради утвърдени стереотипи в някои етнически групи. В ромската общност правят големи сватби, но не сключват законен граждански брак и децата се раждат като извънбрачни. Училището образова и социализира този контингент деца и учените сочат, че не може много да се разчита на семейството за семейно възпитание и формиране на ценности. На свой ред училището се опита да бъде най-голямото в страната приемно семейство, да замести майките и бащите. Не успяхме да направим това, защото човекът не може да промени природните закони. Но днес вече знаем, че можем да влияем върху обществените процеси именно чрез общественото възпитание. Постепенно обществото и политиците разбраха, че въпросите за възпитанието и изграждането на ценностна система са изключително важни не само за личностната реализация на младия човек, а и за опазването на природата, екологията, за развитието на демографските проблеми в България за това, какъв ще е утрешният пазара на труда и какви ще са хората, които ще произвеждат брутният вътрешен продукт на страната ни. И се надявам, че сега взетите мерки ще дадат положителни резултати.

Посланичката на Мароко покани български проектанти и строителни фирми да участват в инфраструктурни проекти

marroco-ambassador-1Почетният консул на Кралството в Пловдив работи за пряка самолетна линия между двете страни и взаимно признаване на дипломите за висше образование

„Има много допирни точки между икономиките на нашите две страни", обяви днес на среща с пловдивския бизнес Нейно Превъзходителство г-жа Закия ел-Мидауи, Извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България. Представители на 11 водещи пловдивски компании обмениха информация и мнения с висшия африкански дипломат по покана на Светослав Глосов – Почетен консул на Кралство Мароко в Пловдив. Срещата, преминала в непринуден приятелски разговор, се състоя в Почетното консулство - сградата на адвокатско дружество „Богданов и Пенев". Нейно Превъзходителство покани български проектантски и строителни фирми да участват в инфраструктурни проекти в африканската страна. „Кралство Мароко и Република България имат сериозен потенциал да увеличат търговския обмен въз основа на развитието на икономиката. За съжаление нашите отношения не са на това ниво, на което бих желала, народът на Мароко трябва да опознае България по-добре", смята г-жа Закия ел-Мидауи. Тя подчерта, че ще помага на българските фирми да намерят своите марокански партньори и обратно.

Rural Balkans ще популяризира туризма в селските райони

Нов онлайн проект ще популяризира туризма в селските райони на България и Балканите. Платформата Rural Balkans обединява информация за събития, забележителности, маршрути, автентични храни и вино, които са встрани от масовите туристически трасета. На ruralbalkans.com ще намерите и портрети на вдъхновяващи хора, чиято мисия е да направят селските райони по-добро място за живеене и пътувания.

Засега сайтът е с версия на български език, предстои пускането и на английски. Това ще позволи информацията да бъде достъпна за по-широка публика зад граница и за чужденци, които искат да посетят България и Балканите.

Ние искаме бъдеще без дългoве

broj-9-2013-FrankСамо още девет дни до парламентарните избори!

Австрия има официален държавен дълг от над 230 милиарда евро.

Нашето правителство е гласувало със Зелените за ESM и приема нови милиарди отговорност за страните - длъжници.

Всяка година ние плащаме около десет милиарда евро лихви. Това са повече пари, отколкото сме изразходвали за образование.

Всяко дете се ражда с 30 000 евро дълг. Това е несправедливо и безотговорно!

Стартира българската учебна година в Линц

website-september-2013--6-linzНа 21.09.13 звънът на училищна камбана възвести началото на новата учебна година и за българско училище "Дунав" в Линц . За осма поредна година училището отвори широко вратите си за българските деца, живеещи в Горна Австрия.

Учебната година беше открита в сградата на църковен център Св. Францискус, където всяка събота за втора поредна година се срещат българчетата на възраст от 1 до 7 години.

Фотоизложба във Виена: „България през моя обектив“

IMG 5647По време на виенския районен фестивал - 2013 г. галерия Rearte представи съвместно с Българския културен институт "Дом Витгенщайн", „Дни на българското изкуство във Виена": поредица от три културни събития , чиито куратори са Борис Костадинов и Абд. A. Масуд, под патронажа на българския посланик във Виена, Н.П. г-жа Елена Шекерлетова.

По покана на собственика на австрийския двуезичен вестник „Виена днес – Wien heute“- Сашка Журков за участие в изложбата са поканени трима фотографи от Бургас:  Христо Ангелов, Айдън Мустафов и Етелка Пирева.

Решение на ЦИК за назначаване на съставите на секционните избирателни комисии извън страната за гласуване в изборите за народни представители на 12 май 2013 г.

izbori-urnaЦентрална избирателна комисия

РЕШЕНИЕ
№ 2507-НС
София, 29.04.2013

ОТНОСНО: назначаване съставите на секционните избирателни комисии извън страната за гласуване в изборите за народни представители на 12 май 2013 г.